Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Vinárstvo

Priateľstvo, ktoré spojilo víno

vinari-topolcianky-clanokW

Od Rímskeho cisára Marca Aurélia, staroslovienskych vinohradníkov až po panské vinohrady sa tradícia výroby vína v Topoľčiankach prenáša po generácie až do dnes, keď je sídlom rodinného vinárstva s dušou. Jedno z najväčších slovenských vinárstiev sa znovuzrodilo vďaka štyrom majiteľom. Bývalí manažéri nitrianskych vinárskych závodov Milan Waldner, Vladimír Strieženec, Karol Kríž a Vladimír Kukla začínali skromne, keď si v roku 1993 od štátu prenajali zanedbané sklady a chátrajúcu historickú pivnicu. Z tradičného podniku sa nakoniec stal najväčší producent vína na Slovensku.

Samotná tradícia vinohradníctva v Topoľčiankach však vznikla už oveľa skôr, pred viac, ako 300 rokmi. Vďaka výhodnej polohe, patrila táto vinohradnícka oblasť k tým najobľúbenejším. Na základoch kráľovskej monarchie, zapustilo Château Topoľčianky svoje korene. Prvá písomná zmienka o vinohradníctve a výrobe vína v tejto lokalite pochádza z roku 1723, pod vedením grófa Karola Zichyho. Od začiatku 20. storočia boli vinice pod správou Štátneho žrebčína. Pestovali sa odrody Rizling rýnsky, Rizling vlašský, Rulandské biele, Zelený veltlín, ale aj Cabernet Sauvignon, Merlot a Burgundské modré.

Prvé víno, pod značkou Château Topoľčianky vzniklo už v roku 1933. Najkvalitnejšie prvorepublikové víno si našlo svoju cestu k Spolku pražských hostinských aj do USA kam sa prvý krát vyviezlo v roku 1947. Vďaka lokalite, ktorá slúžila ako letné sídlo prezidentov, bolo víno zo Château Topoľčianky súčasťou tvorenia dejín.

Dnes je naše vinárstvo rodinný podnik, ktorý zdedil jedinečnú tradíciu a vášeň pre hľadanie skvelého vína s osobitým charakterom. Postupná modernizácia technológie a výrobných procesov vytlačila pôvodné staré lisy a nahradila ich pneumatickými, šetrne spracovávajúcimi hrozno. O ďalší úspešný priebeh výroby vín sa starajú skúsení enológovia dohliadajúci na všetky štádiá procesu, v ktorom sa hroznová šťava kvasením prirodzene mení na víno. Plné a extraktívne vína získavajú riadenou fermentáciou v nerezových tankoch pri teplotách od 16 - 20°C. Veľká časť červených vín vyzrieva v tradičných barikových, drevených sudoch v historickej pivnici. Dnes obhaspodaruváme takmer 700 hektárov v Nitrianskej aj Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti.

_MRG0146

 

„Tradícia sa od vinohradu nedá oddeliť. Prostredie a živé dedičstvo sú vryté do našich vín aj hodnôt. Neexistuje iné vinárstvo, prepojené s toľkou históriou, významnými osobnosťami, výnimočným terroirom, skvelým vínom a umením života. Naším poslaním je každý rok pretvoriť to, čo nám príroda dala, a vytvoriť najlepšie možné víno, ako skladateľ s hudobnou partitúrou alebo maliar s plátnom, aj naše víno je umenie.“ Ing. Miloš Ševčík, výrobný riaditeľ