Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Sommelierstvo

Slovo sommelier pochádza z provensálskeho dialektu a označovalo človeka, ktorý bol zodpovedný za zvieracie záprahy dopravujúce potraviny a nápoje, predovšetkým víno na kráľovské hostiny.
Sommelier dnes, je gastronomický odborník na víno, nápoje a kombinácie nápojov a jedla. Profesia si vyžaduje odborné vedomosti, ktoré sú založené na vedeckých poznatkoch a sledovaní vývoja a trendov v oblasti enológie, gastronómie, potravinárstva, nápojov, pochutín a cigár. V súčasnosti zažíva sommelierstvo celosvetovú renesanciu, predovšetkým vďaka zmenám v životnom štýle spoločnosti.

Ako víno správne servírovať

poharrukaTeplota významne ovplyvňuje chuť vína. Správne si vychutnať víno môžete, ak mu dožičíte i správnu teplotu. Podchladené víno dostatočne neuvoľní vonné látky a stráca charakter, naopak teplé víno má mdlú chuť. Ak si osvojíte jednoduché pravidlá, získate pri ochutnávaní väčší zážitok. Bielym vínam doprajte patričné zachladenie a servírujte ich pri teplote 8 - 12°C. Ľahšie biele inklinujú k spodnej hranici a plnšie, ročníkovo staršie sa uberajú k vyšším stupňom tohto rozpätia. Červené vína je vhodné otvoriť  už chvíľu pred konzumáciou, aby sa vôňa a chuť dobre rozvinula. Týmto vínam  prospieva tzv.  „izbová teplota“. Treba mať však na pamäti, že v období keď toto pravidlo vzniklo, mali na mysli teplotu okolo 18 °C. Tvar pohára môže vínu pomôcť, alebo ho zničiť. Dobrý pohár na všeobecné použitie má stopku, takže víno nebudete ohrievať rukou.  

Víno a jedlo

jedloKeď ide o to, aké víno sa hodí k akému jedlu, ťažko povedať, ktorý názor je správny, a ktorý nie. Zladenie štýlu vína s jedlom striktné pravidlá nemá. Časy sa menia a jedlá sú rozmanitejšie. Postačujúcim elementom zostane ak víno ideálne dopĺňa jedlo a tu sa hranice vašim predstavám a gustu nekladú. Dobrý pôžitok môžete mať z akéhokoľvek dobrého vína, bez ohľadu na to, aké jedlo konzumujete. No verte, že správne zvolené víno môže aj jednoduché jedlo zmeniť na lahôdku.  Samotné víno si môžete vychutnať rôznymi spôsobmi, je ideálnym a atraktívnym aperitívom, sprievodcom  pri jedle, ale aj digestívom na záver.


Uskladnenie vína

pivnica_archivPokiaľ patríte k priaznivcom, ktorí si skvelé odrody a ročníky odkladajú do svojho vlastného archívu, musíte vínu zabezpečiť náležité podmienky. Poznať tieto podmienky je pomerne jednoduché, ťažšie je dosiahnuť ich. Všetky zásady sú nemenej dôležité a treba im venovať patričnú pozornosť. Teplota v archíve musí byť v rozmedzí 8 – 12°C. Vlhkosť nesmie prekročiť hranicu 75%, kedy stúpa riziko plesní. Zamedziť treba aj výkyvom teplôt a prístupu svetla. Priame svetlo ani umelé vínu neprospievajú. Dôležitá je aj poloha fľaše. Fľaše pokladáme ležato, aby korok nevysychal. Zabránite tak prístupu vzduchu. Vínu v archíve nesvedčí pohyb, preto fľaše neprekladáme a neotáčame. Do archívu sú vhodné predovšetkým vína harmonické   s vyváženými  kyselinkami a cukrami, s dostatkom trieslovín, vyšším extraktom a alkoholom. Za dobrú investíciu stoja vína skvelých ročníkov a osvedčených polôh vinohradov.  Pri odrodách ako je Irsai Oliver, Müller Thurgau nerátajte s dlhodobejším uskladnením.  Špeciálne pre tieto účely bola vytvorená  naša kolekcia  archívnych vín. Vína sú vhodné aj k okamžitej konzumácii, ale odložením do archívu v správnych podmienkach sa kvalita týchto vín znásobuje.  


Sommelierstvo je školou života.
(G. Vaccarini)