Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Topoľčianky

Pozývame Vás do malebných Topoľčianok

V krásnom údolí rieky Žitava, obklopené pohorím Tribeč a Inovec, leží trojtisícové mestečko Topoľčianky. Vyznačujú sa bohatou minulosťou. V historických prameňoch sa spomínajú už v r. 1293. Zachovanými pamiatkami, prírodnými podmienkami a existujúcimi podnikmi ako aj príslovečnou pohostinnosťou obyvateľov vytvárajú všetky možnosti pre cestovný ruch.
Na severnom konci Topoľčianok sa rozprestiera rozsiahly anglický park, do ktorého je malebne zakomponovaná národná kultúrna pamiatka – monumentálny  „kaštieľ Topoľčianky“,  „Lovecký zámok“, „Jazdiareň“  a ďalšie.

V Topoľčiankach máte skutočne, čo objavovať i obdivovať.



Kaštieľ Topoľčianky
zamok_topolcianky_sepiaMonumentálny klasicistický kaštieľ s troma renesančnými krídlami je národnou kultúrnou pamiatkou. Nachádza sa uprostred anglického parku o výmere 50 ha. Bol sídlom rodov Topoľčianskych, Rákocziovcov, Zichyovcov, Keglevichovcov a Habsburgovcov. Od roku 1918 do 1951 tu bolo letné sídlo československých prezidentov. Z klasicistického krídla sa stalo múzeum historického nábytku, bytových doplnkov, zbraní a porcelánu. Tri renesančné krídla s manzardovou nadstavbou slúžia ako hotelová časť a sú zariadené súčasným nábytkom. Obrazová dekorácia salónov pozostáva z originálov a kópií obrazov z galérie Pitti vo Florencii. Nachádza sa tu jedna z najväčších zbierok keramiky na území celého Slovenska.

www.zamok-topolcianky.sk

Poľovnícky zámok
polovnicky_zamocek_sepiaPoľovnícky zámok bývalého majiteľa Ota von Habsburg sa nachádza v blízkosti kaštieľa v atraktívnom objekte  parku. Apartmány v kaštieli sú vybavené štýlovým historickým nábytkom a doplnkami v rôznych farbách. Na prvom poschodí je jedáleň, ktorá má kapacitu 42 miest na stolovanie. Okolie zámku poskytuje vhodné podmienky na usporiadanie poľovačiek, turistiku, rybolov, posedenie a grilovanie na otvorenom ohni v prírode.

Žrebčín
zrebcin(1)Národný žrebčín Topoľčianky patrí k jedným z najvýznamnejších a najdôležitejších žrebčínov v Európe Možno ho právom považovať za kultúrne dedičstvo národa. Chovajú sa tu štyri plemená: lipican, shagya arab, hucul a slovenský teplokrvník.  Bol založený v roku 1921 a jeho úlohou je zušľachťovanie chovu plnokrvníkov. Breziny, Rybník, Krásny majer či Hostie sú dodnes miestami, po ktorých sa voľne preháňajú stáda nádherných žrebcov a kobýl.
Súčasťou žrebčína je aj hipologické múzeum s množstvom zaujímavých exponátov.

www.nztopolcianky.sk

Zubria zvernica
zubor_2_sepiaZvernica bola založená v roku 1958. Jej poslaním bolo prispieť k záchrane Zubra hôrneho pred vyhynutím, pretože v čase jej vzniku žilo na celom svete iba 150 jedincov. Rozprestiera sa na celkovej ploche 140 ha. Chovná časť zubrej zvernice je rozdelená na štyri oddelenia a zubry žijú striedavo vo všetkých štyroch častiach. Vo zvernici sa im darí a od vzniku bolo odchovaných viac ako 120 jedincov. Podľa medzinárodnej dohody o chove sú všetky zubry narodené na Slovensku pomenované menami, ktoré začínajú slabikou Si – napr. Sibirka, Sivko, Silan, Silvo atď. V súčasnosti počet zubrov chovaných v zajatí prekročil kritickú hranicu pre zachovanie druhu. Na jeho záchrane má svoj veľký podiel aj zubria zvernica v Topoľčiankach.

Otváracie hodiny: kŕmenie zubrov od 8,00 do 9,00 h a od 13,00 do 14,00 h.
Kontakt: tel.: 037/6403424, 0905 872819, 0918 333561