Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

TRAMÍN ČERVENÝ bobuľový výber

TRAMÍN ČERVENÝ

Výber z hrozna

Víno z tejto odrody pod názvom Vitis aminea bola predávaná už na rímskych vínnych trhoch, patrí medzi znalcami vína k najvyhľadávanejším. Tramín červený je známy vo svete pod nemeckým názvom Gewürztraminer (korenistý). Názov zdanlivo klame, no víno dorobené z tejto sorty patrí skutočne medzi biele. To len šupka zrelého hrozna, na ktoré sa čaká až do konca októbra, hrá tmavoružovými tónmi a odtiaľ je názov tejto aromatickej odrody.

Pôvod
Nitrianska vinohradnícka oblasť
Nitriansky vinohradnícky rajón
Vinohradnícka obec Jelenec
Vinohradnícky hon Jelenecká

Cukornatosť hrozna: 26 °NM
 
Senzorické hodnotenie
Farba: sa vyznačuje jasnožltou farbou so zlatistou iskrou.
Vôňa: buket vína sa nesie v kvetinovo hrozienkových tónoch s výraznou vôňou čajových ruží.
Chuť: je elegantná, plná a príjemne sladká s korenistým dozvukom.

Technické poznámky
Alkohol: 10,0 % obj.
Kyseliny: 7,0 g/l
Zbytkový cukor: 70 g/l
Zrecí potenciál: 2 - 3 roky

Doporučenie k jedlám
Tramín červený je vhodné podávať ako aperitívy, hodí sa aj k syrom s modrou plesňou, prípadne na záver stolovania k sladkým dezertom, alebo len tak na zamyslenie a vychutnanie. 6-8 °C

OCENENIA
Strieborná medaila-Trnava
Strieborná medaila- Vinalies Internationalies 2010
Strieborná medaila - Vinalies internationales Paris 2011